Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlamanın Dört Adımı Nedir?
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda pazarlama teknikleri de çok değişmiştir. Gelişen teknoloji, artan mobil kullanımı yaşama şekillerini değiştirmeye başlamıştır. Dijital kullanımın artması ile birlikte interaktif pazarlama kavramı da önem kazanmıştır. Bununla birlikte klasik pazarlama yöntemlerinin kullanım oranları azalıp yerine dijital pazarlama yöntemleri tercih edilir hale gelmiştir. Dijital pazarlamanın on sene içinde daha da gelişim göstereceği tahmin edilmektedir. Dijital pazarlama klasik pazarlamaya kıyasla çok daha ucuz bir pazarlama yöntemidir. Aynı zamanda interaktif olmasından dolayı kişilerarası iletişimi de güçlendirmektedir. Bunun dışında klasik pazarlama yöntemlerine göre daha kolaydır. Bu yüzden tercih edilebilirlik oranı klasik pazarlamaya oranla oldukça fazladır.

Dijital Pazarlama Nedir?
Radyo, televizyon ve geleneksel medyadan uzak yöntemler ile markanızı geliştirebilmek ve büyütmek adına internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz çalışmaların tümüne dijital pazarlama denmektedir. Dijital pazarlama aynı zamanda interaktif pazarlama veya online pazarlama anlamına gelmektedir.
Dijital Pazarlama Neden Klasik Pazarlamaya Göre Daha Fazla Tercih Edilmektedir?
Çünkü dijital pazarlama klasik pazarlama yöntemlerine göre daha ucuz, interaktif ve kolay bir pazarlama yöntemidir. Pazardaki potansiyel müşteriler ile hedef kitle arasındaki bağı kuvvetlendirmektedir. Marka farkındalığını artırmaktadır. Marka farkındalığının artması marka sadakatinin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bunun dışında çok iyi bir ağızdan ağıza pazarlama yöntemidir. Bir markanın hedef kitlesinin genişlemesine, pazar payının, satışlarının ve marka değerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı dijital pazarlama, klasik pazarlamaya göre daha fazla tercih edilir konuma gelmiştir.
Dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak potansiyel hedef kitleniz ile bağınızı genişletebilir, onların pazardaki ihtiyaçlarını daha rahat bir biçimde karşılayabilirsiniz. Bunun dışında dijital pazarlama ile tüketici davranışları klasik pazarlamaya göre çok daha kolay ölçümlenebilir hale gelmiştir. Ayrıca artan rekabet koşulları doğrultusunda büyük ve küçük şirketler arasındaki rekabetlere daha az önem verilmektedir. Dijital pazarlamanın en önemli avantajlarından bir tanesi de dijital pazarlama yapan şirketlerin 7/24 açık olmasıdır. Bu da hedef kitlelerine büyük kolaylık sağlamaktadır.
Özetle; dijital pazarlama, klasik pazarlamaya göre kullanıcılarına çok daha fazla avantaj sağlamaktadır.
Dijital Pazarlamanın Dört Adımı Nedir?
Dijital Pazarlama, temelde 4 adımdan oluşmaktadır. Bu adımları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
1)Elde Et (Acquire)

Hedef kitlenizi sitenize çektiğiniz veya ürünlerinizin satışını gerçekleştirmek amacıyla yapmış olduğunuz çalışmalardır. Belli başlı konuları; Arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru reklamları (PPC), E-mail marketing, sosyal medya pazarlaması (social media marketing), gelir ortaklığı (affiliate marketing), interaktif karşılaşma (interactive comparison), reklam ortaklığı (advertising partnership), viral pazarlama, içerik üretme, RSS ve online pr dijital pazarlamanın bu adımının belli başlı konularıdır.
Bildiğiniz gibi ilk izlenim her zaman çok büyük önem taşımaktadır. Dijital pazarlamanın bu evresi de hedef kitlenizi genişletmenizde büyük önem taşımaktadır.
2)Kazan (Convert)

Potansiyel müşteriler web sitenize ulaştığı zaman, bu kişileri müşteriye döndürerek kazanmanız gerekmektedir. Bu durumda kullanıcı deneyimi ve dönüşüm optimizasyonu konularına dikkat çekmeniz, satış oranlarınızı artırmanıza ve hedef kitlenizi genişletmenize yardımcı olmaktadır.
Unutmayın ki yeni müşteriler demek, yeni kazançlar demektir. Ayrıca bu evrede başarılı olabilmeniz için tasarım ve içerik oldukça önem taşımaktadır. Web sitenizin nasıl gözüktüğü, sosyal medya kanalları ile ilişkisi, kullanıcıya nasıl bilgiler sunduğu oldukça önem taşımaktadır.
3)Ölç-Optimize Et (Measure & Optimize)

Dijital pazarlamanın bu kısmında neyi doğru, neyi yanlış yaptığınızı anlamanıza yardımcı olmaktadır. Bu evre dijital pazarlama evreleri içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü başarınızı ölçemiyorsanız, başarılı olduğunuzu söylemeniz mümkün değildir. Bu aşamada, ilk etapta web sitenizin performansını incelemeniz gerekmektedir. Web Analytics gibi yazılım türlerini kullanarak ölçüm yapabilirsiniz. Bununla birlikte, sitenizin başarı kriterlerini rakiplerinizin başarı kriterleri ile karşılaştırabilirsiniz.
Ayrıca çevrimiçi anketler ile başarınızı ölçebilirsiniz. Bu yöntem sizin dijital pazarlamada ne kadar başarılı olup olamadığınızı anlamanıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca müşteri analizi yapmanızı sağlamaktadır.
4)Elde Tutma & Büyüme (Retain & Grow)

Hedef kitlenin büyümesine yönelik yapılan pazarlama ve satış stratejileri, müşteri memnuniyetinin artmasına yönelik çalışmalar, marka farkındalığını artırmaktadır.
Direk olarak müşteri ile iletişime geçilmesi sonuç odaklı çalışmaları kısaltırken markanın büyümesini de hızlandırmaktadır.

İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte klasik pazarlama yöntemleri yerini dijital pazarlama yöntemlerine bırakmıştır. Dijital pazarlama, klasik pazarlamaya göre daha ucuz ve daha interaktif bir pazarlama şeklidir. Kullanımı günden güne artış göstermektedir. Hedef kitle ile marka arasındaki iletişimi kuvvetlendirmektedir. Ayrıca dijital pazarlama klasik pazarlamaya göre daha interaktif ve düşük maliyetli olduğu için tercih edilme oranı da daha yüksektir.
Dijital pazarlamanın dört tane aşaması mevcuttur. Daha iyi bir dijital pazarlama stratejisi geliştirebilmek adına bu dört evreyi doğru bir biçimde uygulamak gerekmektedir.
Elektronik Ticaret Nedir?
Elektronik ticaret, online ödeme sistemleriyle entegre bir biçimde çalışarak, bir ürün veya hizmetin satışını gerçekleştirmektir. Elektronik ticaret, bilgisayar, tablet, elektronik cihazlar gibi online ödeme sistemlerinin kullanılmasını sağlayan mecralar, e-ticarete katkı sağlamaktadırlar.
E-ticaret, markalara; ürünlerini daha iyi tanıtma ve ürünlerinin satışını yapma imkanı sunmaktadır. Bu sayede, markaların satışlarının artması da sağlanmaktadır. E-ticaret sayesinde, markalar ürünlerine yönelik daha fazla kampanyalar düzenlemektedir.
E-Ticaret Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
E-ticaret kavramı 1995 yılında internet kullanımının yaygınlaşmasından sonra artmaya başlamıştır. Elektronik ticaret, klasik ticarete göre daha ekonomiktir. E-ticarette, sadece belirli bir kitleye değil, küresel bir kitleye vurgu yapılmaktadır.
Elektronik ticaret, internet üzerinden reklamcılığa da önem vermektedir.
İnternet üzerinden reklamcılık, klasik gazete, televizyon gibi yöntemlere göre çok daha etkili bir pazarlama yöntemidir.
E-ticaret, geleneksel pazarlama yöntemlerine ek olarak kullanılan, dijital bir pazarlama yöntemidir.
E-ticaret, görüntülü ve yazılı metni aynı anda kullanabilme imkanı sunmaktadır.
Satışlarını artıran marka, marka farkındalığını ve buna bağlı olarak marka sadakatini de geliştirmektedir.
E-ticaret, geleneksel pazarlama yöntemlerine, internet olanaklarını da eklemektedir.
İnternet üzerinden yapılan bu işlemlerin maliyeti de oldukça düşüktür.
E-ticaret, kobiler için de oldukça kolay ve avantajlı bir online ticaret şeklidir.
E-ticaretin en büyük avantajlarından bir tanesi de, müşterilerin sanal ortamda bir çok şekilde alışveriş yapabilmesine imkan sağlamasıdır.
Stok, ürün maliyeti, iş gücü ödemeleri, gerçek bir mağazaya göre oldukça düşük maliyetlidir.


Müşteriler Açısından E-ticaretin Avantajları Nelerdir?
- Daha kolay ve hızlı alışveriş yapma imkanı sağlamaktadır.
- Müşterilere ürün kıyaslama imkanı sağlamaktadır.
- İyi ve etkili bir ağızdan ağıza pazarlama yöntemidir.
- Ürün hakkında kullanıcı deneyimlerine ulaşmak oldukça kolaydır.
- Dünyanın dört bir yanından yeni kişilerle iletişime geçilmesine imkan sağlamaktadır.
- Markanın daha iyi tanınmasına ve müşterilerin markayı daha iyi tanımasına yardımcı olmaktadır.
- Stoğa gerek kalmadan satış imkanı sağlamaktadır.
- Müşterilere, istedikleri yerden alışveriş yapabilme imkanı sunmaktadır.
- Bunun dışında, tüketicilere geniş ürün yelpazesi ve ürün çeşitliliği de sağlamaktadır.
- Müşteriler, markaların online indirim ve kampanyalarından yararlanmaktadırlar. Bu da onlara avantaj sağlamaktadır.
- E-ticaretin müşterilerine sağladığı en büyük avantajlarından biri de, ikinci el ürünlere sağladığı kolay erişimlerdir. Bu sayede kullanıcılar, kullanmadıkları ürünlerini satarak para kazanma imkanı da sağlamaktadırlar. Bu sayede e- ticaret kişilerarası iletişimin artmasına da yardımcı olmaktadır.
- Elektronik ticaret, piyasa araştırmasını da kolaylaştırmaktadır. Bu da kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlarından bir tanesidir.


E-ticaretin Dezavantajları Nelerdir?
- Kullanıcı, aldığı maldan zaman zaman güven duymamaktadır.
- Müşteriler, alışveriş yapmadan önce fiyat araştırması yapmaktadırlar. Bu da zaman zaman markalar için dezavantaja dönüşmektedir.
- İnternet alışverişlerinde, geri iade oranı, mağazada yapılan alışverişlere oranla çok daha yüksektir.
- Kullanıcılar, internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürüne hemen sahip olamamaktadır.
- Kullanıcılar, aldıkları ürünlerle ilgili sorunlarda yetkililere istedikleri zaman ulaşamamaktadır. Bu da, bazen aldıkları ürünle ilgili sorun yaşamalarına neden olabilmektedir.
- Kullanıcılar, bazen aldıkları ürün hakkında tam bilgiye sahip olamamaktadırlar.
- Kullanıcılar, bazen internette istedikleri bilgilere detaylı olarak ulaşamamaktadırlar. Bu da aldıkları veya alacakları ürün ile ilgili bir sıkıntı yaşamalarına sebep olabilmektedir.
Sonuç
Elektronik ticaret, kullanıcıya her yerden alışveriş yapabilme imkanı sağlamaktadır. Bunun dışında, online pazarlamanın gelişmesine de yardımcı olmaktadır.
E-ticaret, markalara ürünlerini daha iyi tanıtma imkanı da sunmaktadır. Bununla birlikte, markaların satışlarını artırmakta, hedef kitlelerini genişletmekte ve pazar paylarını da güçlendirmektedir.
Ayrıca, e- ticaret markaların hedef kitleleri ile olan iletişimlerini de kolaylaştırmalarına yardımcı olmaktadır. Müşterilerine istediği yerden alışveriş imkanı sağlayarak, onlara 7/24 ulaşabilirlik sağlamaktadır.
E-ticaret, etkili bir ağızdan ağıza pazarlama yöntemi olmakla beraber, markanın geniş kitlelere ulaşmasını da kolaylaştırmaktadır.
E-ticaret sayesinde markalar, kullanıcılara yönelik kampanyalar düzenlemektedirler.
E-ticaretin kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlardan bir tanesi de kullanıcılar arasındaki ikinci el alışverişi kolaylaştırmasıdır. Bu da, hem e- ticareti geliştirmekte, aynı zamanda insanların ek gelir elde etmesine yardımcı olmaktadır.

Şüphesiz ki, e-ticaretin sağladığı birçok dezavantajda mevcuttur. E-ticaretin, kullanıcılarına sağladığı en büyük dezavantajlardan bir tanesi ise, alıcıların aldıkları maldan zaman zaman güven duymamalarıdır. Bunun dışında, kullanıcılar internet üzerinden yaptıkları alışverişlerinde, aldıkları ürüne hemen sahip olamamaktadır. Kullanıcıların, aldıkları ürüne ulaşmaları, bazen uzun zaman almaktadır. Bu, zaman zaman problemlere yol açabilmektedir. Değinmek istediğimiz başka bir önemli dezavantaj ise, kullanıcılar karşılaştıkları problemlerle ilgili yetkililere istedikleri zaman ulaşamamaktadırlar. Bu da zaman zaman sorumlara neden olabilmektedir.
Özetle; birçok dezavantajına rağmen, e-ticaret müşteriler ile markalar arasındaki iletişimin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun dışında markaların, satışlarını artıran ve buna bağlı olarak pazardaki yerlerini sağlamlaştıran oldukça önemli bir platformdur. İnternetin kullanımının artması ile birlikte hayatımıza giren e-ticaret, kullanıcılarına birçok avantaj sağlamaktadır. Ayrıca, müşterilerine 7/24 ulaşılabilme imkanı da sağlamaktadır. Bunun dışında, e-ticaret, kullanıcılarına yeni iş imkanları sağlayarak, kişiler arası ticareti de geliştirmektedir.
Sonuç olarak, bütün dezavantajlarına rağmen, e-ticaret, hem kullanıcılar, hem de markalar için büyük önem taşımaktadır.
Sosyal Medya ile Satışları Artırmanın Beş Etkili Yolu

Sosyal medya mecraları, markalar için büyük önem taşımaktadır. Markalara ait takipçiler veya markanın fanları, markanın sayfasını ziyaret etmektedir. Fakat sonuç alamadıklarında, markanın satışlarının artmasına katkı sağlayamamaktadır.
Bir markanın satışlarını artırabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.
1.İlk olarak insanları marka hakkında konuşmaya teşvik edin. İnsanlar, marka hakkında ne kadar fazla konuşurlarsa, o markaya ait faaliyetleri de o kadar fazla merak etmektedirler. Bu da, markanızın satışlarının artmasına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca 70-20-10 kuralına göre hareket ederseniz, hedef kitlenizin gözünde daha fazla büyüme imkanı sağlayabilirsiniz.
70-20-10 kuralına göre hareket ettiğinizde; sayfa içeriğinizin yüzde yetmişi takipçileriniz ile ilgili veriler sunmalıdır. Sayfa içeriğinizin yüzde yirmisi başka kişilerden gelen bilgileri içermelidir. Yüzde onu ise promosyonlarınızı içermelidir.
Hedef kitlenizin gözünde şöyle bir imaja sahip olmalısınız; markanız, hedef kitlenizin aradıklarını rahatça karşılayabilmelidir.
Bu, hedef kitlenizin artmasına da yardımcı olmaktadır.
2.Sosyal medyadaki takipçilerinize yönelik teklifler, kampanyalar ve promosyonlar düzenleyin. Bu gibi hareketleriniz, hem takipçilerinizin markanızı daha iyi tanımasına yardımcı olmakta, hem de marka iletişiminizi sağlamanızı kolaylaştırmaktadır. Bunun dışında, bireylere yapacağınız indirimler ve promosyonlar sayesinde markanız satışlarını da artıracaktır.
3.Sosyal medya hesaplarınızı sürekli olarak güncellemekten çekinmeyin. Sosyal medya hesaplarınızın güncellemesini yapmanız, hedef kitlenizin sizin hakkınızda ve işiniz hakkında bilgi sahibi olmasını da kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, sosyal medya hesaplarınızda yeni çıkan ürünleriniz veya hizmetleriniz ile ilgili paylaşımlar yapmaktan kaçınmayın. Bu, sizin hedef kitlenizin gözünde büyümenizi sağlamaktadır.


4.’Kişiye özel’’ bir tutum belirleyin. Hedef kitlenizin dikkatini çekebilmek için, kişiye özel imajı verdiğiniz takdirde, sosyal medya kampanyalarınız daha başarılı olmaktadır. Bu da, markanın satışlarının artmasını sağlamaktadır.
Örneğin; ‘’ Bu iletiyi Facebook üzerinden paylaşan ilk beş kişi, alışverişlerinde 50 TL indirim kazanacak’’ tarzda paylaşımlar yapmanız, hedef kitlenizin dikkatini çekmenize yardımcı olmaktadır. Bu da, şüphesiz ki satışlarınızı artıracaktır.
5.Sosyal medyada paylaştıklarınızın paylaşımını sağlarsanız, bu da marka değerinizi yükseltmenizi sağlamaktadır. Bu paylaşımlarla ilgili de, hedef kitlenize yönelik kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Bu sayede, hedef kitleniz, paylaşımlarınızı aktif bir şekilde paylaşmaktadır. Bu da, marka farkındalığınızı artırmanızı sağlamaktadır.

Sonuç Olarak;
Sosyal medyada aktif bir biçimde yer almak, markaların marka farkındalığını artırmaktadır. Bununla beraber sosyal aktivitelerinizin aktif bir biçimde yürümesine de yardımcı olmaktadır. Sosyal medya güncellemeleriniz, markanızın satışlarına da katkı sağlamaktadır.
Bunun dışında, markanız için düzenlediğiniz kampanyalar ve indirimler, markanın piyasadaki değerinin artmasına da yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bazı sosyal medya hileleri sayesinde, hedef kitlenize çok daha hızlı erişim sağlamış olursunuz.

Sosyal medya mecralarının etkin bir biçimde kullanılması, hem markaların hedef kitlesinin artmasını sağlamaktadır, hem de marka farkındalığına vurgu yapmaktadır.
Kısacası; sosyal medya mecralarının etkili bir şekilde kullanılması ile beraber, markalar güçlenmektedir.
Marka Konumlandırılması
Marka konumlandırma, pazarlama dünyasının merkezine yerleşen, oldukça önemli kavramlardan bir tanesidir. Marka yöneticileri, reklamcılar, hatta satış yöneticileri bile strateji çalışmalarını marka konumlandırmasına göre yapmaya başladılar.
Marka konumlandırması kavramı o kadar önemli bir hale geldi ki ‘’marka yaratma’’ kavramı ile eş değer olarak görülmeye başladı.
Marka konumlandırma; bir markayı pazarın tamamına değil de, belli bir segmentine yönelik olarak sunmak ve o segmentte, diğer markalardan daha avantajlı konumda olmayı amaçlamak ilkesi çerçevesinde geliştirilen pazarlama stratejine denilmektedir.
Özetle;
Marka konumlandırması; markanın tüketicinin kafasında algılanabilir bir değer yaratmasına denmektedir.
Marka konumlandırma; bir firmanın ürettiği veya sahip olduğu aynı veya benzer nitelikteki ürünleri farklı ekonomik ve sosyal gruplara satabilmesi için yapması gereken yöntemdir.


Marka konumlandırmasında;
Markanın rakiplerinden ayırt edilebilmesi için reklam ve pazarlama yoluyla hedef tüketicinin zihninde markayla ilgili özel bir yer oluşturması gerekmektedir.
Marka konumlandırması için, hedef pazar kavramı oldukça önem taşımaktadır. Unutmayalım ki; marka konumlandırması, markanın gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

Marka Değeri
Değinmek istediğimiz başka bir konu ise; ürünün fiyatını Pazar koşulları belirlemez, ürünün fiyatını o ürünün marka değeri belirlemektedir.
Hedef kitlenin gözünde bir markayı yaratıp geliştirmek, oldukça zor ve zaman alan bir yapılandırmadır. Bu da, marka konumlandırmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu vurgulamaktadır. Marka konumlandırması, marka bilinirliğini de artırmaktadır.
Firmaların, marka konumlandırması yaparken piyasadaki rakiplerinden bir farkları olması gerekmektedir. Bu sayede, marka konumlandırmaları daha başarılı olmaktadır. Marka konumlandırmasında; her marka kendi stratejisini belirleyerek ona göre hareket etmek zorundadır. Örneğin;
Pepsi ilk pazara girdiği yıllarda Coca Colayı taklit ederek pazarda değer kazanmaya çalışmış ve marka konumlandırmasına vurgu yapmak istemiştir. Fakat başarılı olamamıştır. Coca Cola yı taklit ederek pazardaki satışlarını artırmak istemesi, Pepsi’ nin marka değerini düşürmüştür. Fakat daha sonra, stratejisini değiştirerek bu algıyı yıkmıştır.

Marka konumlandırmasında, markanın imajı oldukça önem taşımaktadır. Fiyat, ambalaj, tasarım, dağıtım, satış noktaları, hizmet ve marka mimarisi de marka konumlandırmasına katkı yapan öğelerdir.
Şüphesiz ki, marka konumlandırması, marka fiyatının belirlenmesinde de oldukça etkili olmaktadır.
Doğru marka konumlandırması, markaların hedef kitlelerinin artmasını sağlarken, markanın marka pazardaki değerini yükseltmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte markanın imajının gelişmesini de sağlamaktadır.
Marka Konumlandırmasının Başarılı Olabilmesi İçin Neler Yapmak Gereklidir?
1.Markaya ait ürünlerin, fiziksel ve duygusal özelliklerinin net bir şekilde hedef kitle ile paylaşılması gerekmektedir. Bu da, hedef kitleniz ile olan bağınızı güçlendirmenize ve onların gözündeki marka algınızı oluşturmanızda etkili olmaktadır.
2.Seçtiğiniz segmentin demografik ve psikolojik analizini yapmanız gerekmektedir. Bu da marka konumlandırmasının başarısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesidir.
3.Rakip markaların, marka konumlandırması çalışmasında ne gibi bir yol izledikleri detaylı bir biçimde incelenmelidir.
4.Marka konumlandırmasında, ürününüz veya ürünleriniz için fiyatlandırmanızı belirlemeniz gerekmektedir.
5.Marka konumlandırmanız esnasında, markanıza ait satış noktalarını belirlemeniz, marka farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olmaktadır.
6.Unutmamanız gereken en önemli detaylardan biri ise; marka konumlandırmanızı gerçekleştirirken, markanıza ait isim, logo ve slogan ile birlikte çalışmanız da marka konumlandırmanızdaki başarınızı artıracaktır. Çünkü; her markanın ayrı bir karakteri ve hedef kitlesinde yarattığı algı farklıdır. Slogan ve logo da marka farkındalığına ve marka konumlandırmasına vurgu yapmaktadır.
7.Değinmek istediğimiz detaylardan biri ise; marka konumlandırması bir defa belirlenen ve sürdürülen bir çalışmadır. Konumlandırma ne kadar ısrarcı olursa, o ölçüde başarısını artırmaktadır.
8.Farklılık bir markanın fark edilmesini de kolaylaştırmaktadır. Bu da markanın rakiplerinden sıyrılarak, hedef kitlesinin zihninde yer almasını sağlamaktadır. Bunun için farklılık ve yaratıcılık, markaların marka konumlandırmasında değinilmesi gereken noktalardır.

Marka konumlandırmasının pazarda karşılaştığı zorluklardan bir tanesi ise, hedef kitledeki yani marka segmentindeki insanların, markaya zor bağlanmasıdır. Bu yüzden, marka konumlandırmasının doğru biçimde yapılması, hedef kitlenin algısında yer alabilmek için oldukça önem taşımaktadır.
Marka konumlandırması ne kadar doğru yapılırsa, marka vermek istediği mesajı hedef kitlesine o kadar doğru verebilmektedir. Yani, doğru marka algısı, doğru konumlandırma ile yapılmaktadır.
Sosyal Medyanın Marka Konumlandırmasındaki Önemi Nedir?
İnternet kullanımının artması ile birlikte, günümüzde sosyal medya mecraları da aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya mecraları, online pazarlamaya katkı sağlayan platformların başında gelmektedir. Şüphesiz ki sosyal medya mecralarının kullanım oranının artması ile birlikte, online pazarlama da gelişim göstermeye başlamıştır. Online pazarlama, klasik pazarlamaya göre çok daha ucuz ve kolay uygulanabilen bir pazarlama yöntemidir.
Markalar, online pazarlama yöntemi ile, marka konumlandırmalarına katkı yapmaktadırlar. Markaların, sosyal medya mecralarındaki aktifliği, marka konumlandırma stratejisi oluşturmalarında oldukça etkili bir yöntemdir. Sosyal medya mecraları sayesinde markalar, vermek istedikleri mesajı hedef kitlelerine çok daha çabuk ve kolay bir biçimde verebilmektedirler. Bu da, onların marka farkındalığını artırmakta, marka sadakatini de geliştirmektedir
Hedef kitlelerinin zihinlerinde yer almalarını kolaylaştırarak, marka konumlandırmalarına da vurgu yapmaktadır. Bunun dışında, sosyal medya mecraları, markaların marka konumlandırma stratejilerini oluşturmalarında da oldukça etkili olmaktadır.

Marka konumlandırmasında, kitlesel pazarlama yerini daha çok ölçülebilir pazarlamaya bırakmıştır. Ölçülebilir pazarlama kavramında ise, sosyal medya mecraları oldukça etkili olmaktadır.
Online medya, markalara çift yönlü iletişim imkanı sağlamaktadır. Bununla birlikte hedef kitlenin gözünde, marka algısının güçlenmesine yardımcı olarak, markanın marka konumlandırma stratejilerine de vurgu yapmaktadır.
Değinmek istediğimiz başka bir konu ise; doğru marka konumlandırması ile, marka Pazar payını artırmakta ve piyasadaki satışlarını da artırmaktadır. Şüphesiz ki, sosyal medya mecraları da etkili bir şekilde kullanıldığı zaman, markanın pazar payını ve satışlarını artırmasına yardımcı olmaktadır. Online pazarlamanın, marka konumlandırmasına katkı sağladığından bahsetmiştik. Doğru bir marka konumlandırmasıyla markalar hem pazardaki rakiplerine fark atarlar, hem de pazardaki paylarını geliştirme imkanı sağlamış olurlar.


Sonuç olarak;
Marka konumlandırması, markaların gelişimine katkı sağlayan ve markaların hedef kitlelerinin gözünde algısını güçlendiren ve Pazar payının belli bir segmenti ile arasındaki bağını artıran oldukça etkili bir yöntemdir. Her markanın, piyasada yaratmak istediği izlenim birbirinden farklıdır. Bu yüzden, marka konumlandırması ne kadar doğru bir biçimde yapılırsa, marka imajının güçlenmesine o kadar katkı sağlamaktadır.
Marka olabilmek demek, bir değere sahip olabilmek demektir. Öncelikle, bir marka olarak sosyal medyadan ne beklediğinizi belirleyin. Hedef kitlenize neyi, ne şekilde sunmak istediğinize karar verin. Sosyal medyada marka konumlandırması yaparken tutarlı olmanız gerekmektedir. Bu sayede, marka konumlandırmanızı daha etkili bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun dışında sosyal medya sadece Facebook ve Twitter dan ibaret değildir. Diğer sosyal medya mecralarını da aktif bir biçimde kullanmanız gerekmektedir.
Marka konumlandırmanıza katkı sağlayabilmek için, sosyal medyada, marka hakkında çok fazla konuşmamaya dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak, insanları marka hakkında ne kadar konuşturursanız, marka konumlandırmanızın başarısı da o düzeyde artmaktadır. Ayrıca, sosyal medyada marka konumlandırmanızın başarısını artırmak için, sosyal medya iletişiminizi ne kadar etkili bir biçimde yönetirseniz, marka konumlandırmanız o kadar başarılı olmaktadır. Yani hedef kitlenizin sorularına cevap verin ve onlara yeni sorular sorun. Onlara değer verdiğinizi ne kadar hissettirirseniz, marka algınız onların zihinlerinde o kadar artmaktadır. Bu da, marka konumlandırmanızın başarısını artırmakla beraber markanıza ait satışların da artmasına yardımcı olmaktadır.
Sonuç olarak; sosyal medya mecraları marka konumlandırmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, önceden de bahsettiğimiz gibi, her markanın karakteri birbirinden farklıdır. Sosyal medya mecraları, markanın karakterini ortaya çıkararak marka konumlandırmasına katkı sağlamaktadırlar.