Marka konumlandırma, pazarlama dünyasının merkezine yerleşen, oldukça önemli kavramlardan bir tanesidir. Marka yöneticileri, reklamcılar, hatta satış yöneticileri bile strateji çalışmalarını marka konumlandırmasına göre yapmaya başladılar.
Marka konumlandırması kavramı o kadar önemli bir hale geldi ki ‘’marka yaratma’’ kavramı ile eş değer olarak görülmeye başladı.
Marka konumlandırma; bir markayı pazarın tamamına değil de, belli bir segmentine yönelik olarak sunmak ve o segmentte, diğer markalardan daha avantajlı konumda olmayı amaçlamak ilkesi çerçevesinde geliştirilen pazarlama stratejine denilmektedir.
Özetle;
Marka konumlandırması; markanın tüketicinin kafasında algılanabilir bir değer yaratmasına denmektedir.
Marka konumlandırma; bir firmanın ürettiği veya sahip olduğu aynı veya benzer nitelikteki ürünleri farklı ekonomik ve sosyal gruplara satabilmesi için yapması gereken yöntemdir.


Marka konumlandırmasında;
Markanın rakiplerinden ayırt edilebilmesi için reklam ve pazarlama yoluyla hedef tüketicinin zihninde markayla ilgili özel bir yer oluşturması gerekmektedir.
Marka konumlandırması için, hedef pazar kavramı oldukça önem taşımaktadır. Unutmayalım ki; marka konumlandırması, markanın gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

Marka Değeri
Değinmek istediğimiz başka bir konu ise; ürünün fiyatını Pazar koşulları belirlemez, ürünün fiyatını o ürünün marka değeri belirlemektedir.
Hedef kitlenin gözünde bir markayı yaratıp geliştirmek, oldukça zor ve zaman alan bir yapılandırmadır. Bu da, marka konumlandırmanın ne kadar önemli bir şey olduğunu vurgulamaktadır. Marka konumlandırması, marka bilinirliğini de artırmaktadır.
Firmaların, marka konumlandırması yaparken piyasadaki rakiplerinden bir farkları olması gerekmektedir. Bu sayede, marka konumlandırmaları daha başarılı olmaktadır. Marka konumlandırmasında; her marka kendi stratejisini belirleyerek ona göre hareket etmek zorundadır. Örneğin;
Pepsi ilk pazara girdiği yıllarda Coca Colayı taklit ederek pazarda değer kazanmaya çalışmış ve marka konumlandırmasına vurgu yapmak istemiştir. Fakat başarılı olamamıştır. Coca Cola yı taklit ederek pazardaki satışlarını artırmak istemesi, Pepsi’ nin marka değerini düşürmüştür. Fakat daha sonra, stratejisini değiştirerek bu algıyı yıkmıştır.

Marka konumlandırmasında, markanın imajı oldukça önem taşımaktadır. Fiyat, ambalaj, tasarım, dağıtım, satış noktaları, hizmet ve marka mimarisi de marka konumlandırmasına katkı yapan öğelerdir.
Şüphesiz ki, marka konumlandırması, marka fiyatının belirlenmesinde de oldukça etkili olmaktadır.
Doğru marka konumlandırması, markaların hedef kitlelerinin artmasını sağlarken, markanın marka pazardaki değerini yükseltmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte markanın imajının gelişmesini de sağlamaktadır.
Marka Konumlandırmasının Başarılı Olabilmesi İçin Neler Yapmak Gereklidir?
1.Markaya ait ürünlerin, fiziksel ve duygusal özelliklerinin net bir şekilde hedef kitle ile paylaşılması gerekmektedir. Bu da, hedef kitleniz ile olan bağınızı güçlendirmenize ve onların gözündeki marka algınızı oluşturmanızda etkili olmaktadır.
2.Seçtiğiniz segmentin demografik ve psikolojik analizini yapmanız gerekmektedir. Bu da marka konumlandırmasının başarısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesidir.
3.Rakip markaların, marka konumlandırması çalışmasında ne gibi bir yol izledikleri detaylı bir biçimde incelenmelidir.
4.Marka konumlandırmasında, ürününüz veya ürünleriniz için fiyatlandırmanızı belirlemeniz gerekmektedir.
5.Marka konumlandırmanız esnasında, markanıza ait satış noktalarını belirlemeniz, marka farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olmaktadır.
6.Unutmamanız gereken en önemli detaylardan biri ise; marka konumlandırmanızı gerçekleştirirken, markanıza ait isim, logo ve slogan ile birlikte çalışmanız da marka konumlandırmanızdaki başarınızı artıracaktır. Çünkü; her markanın ayrı bir karakteri ve hedef kitlesinde yarattığı algı farklıdır. Slogan ve logo da marka farkındalığına ve marka konumlandırmasına vurgu yapmaktadır.
7.Değinmek istediğimiz detaylardan biri ise; marka konumlandırması bir defa belirlenen ve sürdürülen bir çalışmadır. Konumlandırma ne kadar ısrarcı olursa, o ölçüde başarısını artırmaktadır.
8.Farklılık bir markanın fark edilmesini de kolaylaştırmaktadır. Bu da markanın rakiplerinden sıyrılarak, hedef kitlesinin zihninde yer almasını sağlamaktadır. Bunun için farklılık ve yaratıcılık, markaların marka konumlandırmasında değinilmesi gereken noktalardır.

Marka konumlandırmasının pazarda karşılaştığı zorluklardan bir tanesi ise, hedef kitledeki yani marka segmentindeki insanların, markaya zor bağlanmasıdır. Bu yüzden, marka konumlandırmasının doğru biçimde yapılması, hedef kitlenin algısında yer alabilmek için oldukça önem taşımaktadır.
Marka konumlandırması ne kadar doğru yapılırsa, marka vermek istediği mesajı hedef kitlesine o kadar doğru verebilmektedir. Yani, doğru marka algısı, doğru konumlandırma ile yapılmaktadır.
Sosyal Medyanın Marka Konumlandırmasındaki Önemi Nedir?
İnternet kullanımının artması ile birlikte, günümüzde sosyal medya mecraları da aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya mecraları, online pazarlamaya katkı sağlayan platformların başında gelmektedir. Şüphesiz ki sosyal medya mecralarının kullanım oranının artması ile birlikte, online pazarlama da gelişim göstermeye başlamıştır. Online pazarlama, klasik pazarlamaya göre çok daha ucuz ve kolay uygulanabilen bir pazarlama yöntemidir.
Markalar, online pazarlama yöntemi ile, marka konumlandırmalarına katkı yapmaktadırlar. Markaların, sosyal medya mecralarındaki aktifliği, marka konumlandırma stratejisi oluşturmalarında oldukça etkili bir yöntemdir. Sosyal medya mecraları sayesinde markalar, vermek istedikleri mesajı hedef kitlelerine çok daha çabuk ve kolay bir biçimde verebilmektedirler. Bu da, onların marka farkındalığını artırmakta, marka sadakatini de geliştirmektedir
Hedef kitlelerinin zihinlerinde yer almalarını kolaylaştırarak, marka konumlandırmalarına da vurgu yapmaktadır. Bunun dışında, sosyal medya mecraları, markaların marka konumlandırma stratejilerini oluşturmalarında da oldukça etkili olmaktadır.

Marka konumlandırmasında, kitlesel pazarlama yerini daha çok ölçülebilir pazarlamaya bırakmıştır. Ölçülebilir pazarlama kavramında ise, sosyal medya mecraları oldukça etkili olmaktadır.
Online medya, markalara çift yönlü iletişim imkanı sağlamaktadır. Bununla birlikte hedef kitlenin gözünde, marka algısının güçlenmesine yardımcı olarak, markanın marka konumlandırma stratejilerine de vurgu yapmaktadır.
Değinmek istediğimiz başka bir konu ise; doğru marka konumlandırması ile, marka Pazar payını artırmakta ve piyasadaki satışlarını da artırmaktadır. Şüphesiz ki, sosyal medya mecraları da etkili bir şekilde kullanıldığı zaman, markanın pazar payını ve satışlarını artırmasına yardımcı olmaktadır. Online pazarlamanın, marka konumlandırmasına katkı sağladığından bahsetmiştik. Doğru bir marka konumlandırmasıyla markalar hem pazardaki rakiplerine fark atarlar, hem de pazardaki paylarını geliştirme imkanı sağlamış olurlar.


Sonuç olarak;
Marka konumlandırması, markaların gelişimine katkı sağlayan ve markaların hedef kitlelerinin gözünde algısını güçlendiren ve Pazar payının belli bir segmenti ile arasındaki bağını artıran oldukça etkili bir yöntemdir. Her markanın, piyasada yaratmak istediği izlenim birbirinden farklıdır. Bu yüzden, marka konumlandırması ne kadar doğru bir biçimde yapılırsa, marka imajının güçlenmesine o kadar katkı sağlamaktadır.
Marka olabilmek demek, bir değere sahip olabilmek demektir. Öncelikle, bir marka olarak sosyal medyadan ne beklediğinizi belirleyin. Hedef kitlenize neyi, ne şekilde sunmak istediğinize karar verin. Sosyal medyada marka konumlandırması yaparken tutarlı olmanız gerekmektedir. Bu sayede, marka konumlandırmanızı daha etkili bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun dışında sosyal medya sadece Facebook ve Twitter dan ibaret değildir. Diğer sosyal medya mecralarını da aktif bir biçimde kullanmanız gerekmektedir.
Marka konumlandırmanıza katkı sağlayabilmek için, sosyal medyada, marka hakkında çok fazla konuşmamaya dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak, insanları marka hakkında ne kadar konuşturursanız, marka konumlandırmanızın başarısı da o düzeyde artmaktadır. Ayrıca, sosyal medyada marka konumlandırmanızın başarısını artırmak için, sosyal medya iletişiminizi ne kadar etkili bir biçimde yönetirseniz, marka konumlandırmanız o kadar başarılı olmaktadır. Yani hedef kitlenizin sorularına cevap verin ve onlara yeni sorular sorun. Onlara değer verdiğinizi ne kadar hissettirirseniz, marka algınız onların zihinlerinde o kadar artmaktadır. Bu da, marka konumlandırmanızın başarısını artırmakla beraber markanıza ait satışların da artmasına yardımcı olmaktadır.
Sonuç olarak; sosyal medya mecraları marka konumlandırmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca, önceden de bahsettiğimiz gibi, her markanın karakteri birbirinden farklıdır. Sosyal medya mecraları, markanın karakterini ortaya çıkararak marka konumlandırmasına katkı sağlamaktadırlar.