Rapor İnceleme ve Analizi

Evet rapor sisteme yüklendi ise karşınıza rapor amacından sonra raporun ana başlıkları içeren bir bölüm gelecek. İşte bu bilgilendirme bölümünde belirtilen, 6 temel başlıkta raporu nasıl inceleyeceğiz? Sorusunun cevapları ve bu bölümlerin içerikleri nelerdir? Bakalım
1. Küresel İthalat Analiz Raporu


Grafik 1.’de Elektrikli Battaniyeyi 2020 yılında en fazla ithalat yapan ilk 10 ülkenin ithalat değerleri ve en fazla ithalat yapandan başlamak üzere gösterilmektedir.
Tablo 1. İse, 2020 yılında ithalat yapan ilk 10 ülkenin;
1. İthalat değerleri
2. İthalat içerisindeki oranları
3. 2019 ila 2020 yılları arasındaki ithalattaki artış ve yükselişleri göstermektedir.
Örnek vermek gerekirse; Elektrikli battaniyedeki en büyük ithalatçı ülke olan ABD;
1. 2020 yılında 109 milyon dolar ithalat yaparken,
2. Dünya ithalatının %43,5’ini gerçekleştirmiş ve
3. ABD’nin elektrikli battaniye ithalatı, 2020 yılında bir önceki yıl olan 2019 yılında göre %18 oranında düşmüş.

Grafik 2’de ise Elektrikli Battaniye ithalatı yapan ilk 10 ülkenin, dünya ithalatındaki payları Tablo 1 baz alınarak grafik haline getirilmiştir. Örneğin ABD 2020 yılı için dünya toplam ithalatının %43,5 oranını gerçekleştirmekte.

Tablo 2’de ise 2020 yılında en fazla ithalat yapan ilk 10 ülkenin son 5 yıllık ithalat değerlerini görebilmekteyiz. Örneğin ABD’nin son 5 yıllık ithalat rakamları 2016’dan 2020’ye kadar her bir yılı ayrı ayrı görebildiğimizin farkında mıyız?

Grafik 3’te ise küresel ithalatta ki ilk 10 ülkenin grafik olarak ithalat değerleri karşımıza çıkmakta ve böylelikle bu grafik özelinde resmi daha iyi görebilme imkanına sahip olabiliyoruz.
Örneğin; Amerika’nın yeşil renkli olan kısımda diğer ülkelere göre oldukça fark atarak bir ithalat yaptığını şekil üzerinde görebildiğimiz gibi aynı zamanda trendi de görebilmekteyiz. 2016’dan itibaren ithalatında artış yaşanan ABD’nin, 2019 yılından itibaren düşüşe geçtiğini görebiliryoruz.
AYRICA
Küresel pazardan nasıl farklılaştığını da görebiliyoruz. Örneğin Dünya ithalatında (mavi renkli) düşüş 2008 yılında başlarken, ABD’de ise tam bir yıl sanra 2019’da düşüşün başladığını gördük mü?
Tüm bunlara ilavetten Grafik 3’te diğer tüm grafiklerde olduğu gibi ilgili yılı ülkeler bağlamında rakamsal olarak bütün halinde bir arada görebilme imkanımızın olduğunu da ifade edelim Aşağıdaki Grafik 3’te örnek olarak 2015 yılını görebilirsiniz.


Tablo 3 ise bambaşka bir bakış tarzını bizlere sunmakta
NASIL MI?
İthalattaki ilk 10 ülkenin son 4 yıl içindeki ithalatındaki artış /azalış veya aynı kalan oranları bize tek tabloda hem de renk ayrımı yaparak göstermekte.
1. YEŞİL RENK: İthalattaki değişimin pozitif yönlü olmasını
2. KIRMIZI RENK: İthalattaki değişimin negatif yönlü olmasını
3. MAVİ RENK: İlgili yıllarda ithalatın gerçekleşmediğini ifade eder.
4. SARI RENK: Değişimin gerçekleşmediğini ifade etmekte.
Örneklendirerek gidelim Hollanda ithalatında;
• 2017 yılında %42,3 ve
• 2018 yılında %28,6 oranında ithalatında artış sağlarken,
• 2019 yılında ithalatında düşüş yaşandığını,
• 2020 yılında ise ithalatta bir önceki yıla göre bir değişikliğin gerçekleşmediğini bizlere göstermekte.
Tablo 4’te ise artık boyutumuzu biraz değiştirelim
ŞÖYLEKİ
Aslında ithalat yapan firmalar bizim olası müşterilerimiz iken, ithalat yapan ülkelerin bu malları hangi ülkelerden aldıkları ise bizim rakip ülkelerimizi göstermekte.
Örnek olarak Japonya’yı alalım;


Japonya bizim dünya ithalatında ikinci sırada yer aldığından bizim olası müşteri adayı ülkemiz. Burası tamam. Peki Japonya en faza kimlerden mal ithalat ediyor sorusunun cevabı ise rakip ülkeleri görmemizi sağlar
Japonya ithalatında;
• İlk sırayı 11 milyon dolar ile Çin, Japonya ithalatının %42’sini gerçekleştirmekte.
• İkinci sırada 8,8 milyon dolar ile Endonezya, Japonya ithalatının %32,6’sını gerçekleştirmekte
Sıralama, ithalattaki ilk 5 ülkeyi gösterecek şekilde en büyükten küçüğe doğru ilerlemekte.
2. Küresel İhracat Analiz Raporu

Küresel ihracat analizi bizlere küresel çapta rakip ülkeleri göstermektedir. Dolayısıyla rakip ülke analizi için bakacağımız yer Küresel İhracat Analizi olmalıdır.
Grafik 1.’de
Elektrikli Battaniyeyi 2020 yılında en fazla ihracatını yapan (rakip ülkelerden) ilk 10 ülkenin ihracat değerleri en fazla ihracat yapandan başlamak üzere gösterilmektedir.

Tablo 1’de ise
Elektrikli Battaniyeyi en fazla ihracat yapan ilk 10 ülkenin 2020 yılı ihracat değerleri, 2020 yılında küresel ihracat içerisindeki oranlarını ve bir önceki yıla göre ihracattaki büyüme veya küçülme oranlarını görebilmekteyiz.
Örneklendirerek anlatalım;
Almanya’nın 2020 yılında Elektrikli Battaniye ihracatı 3,9 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Almanya’nın, 2020 yılında küresel ihracat içerisinde Elektrikli Battaniyenin payı ise %1,2 olduğunu görebiliyoruz. Bir önceki yıl olan 2020 ihracatı, 2019yılı ihracatına göre %33,4 oranında artmış olduğunu görebiliyoruz.

Grafik 2’ise;
Küresel ölçekte en fazla ihracat yapan ilk 10 ülkenin küresel ihracattaki payları bu sefer grafik olarak görsel zenginlik olması bağlamında verilmiştir.
Örneğin;
Elektrikli Battaniyenin en büyük ihracatçısı Çin’in küresel ihracattaki payının %81 olduğunu görebilmekteyiz.

Tablo2,
Bizlere küresel çapta en fazla ihracat yapan ilk 10 ülkenin son beş yıla ait ihracat değerlerini bir tablo üzerinden görmemize imkân vermekte.
Almanya örneğinden devam edersek, Almanya’nın
• 2016 yılı ihracatı, 3,2 milyon dolar,
• 2017 yılı ihracatı, 3,3 milyon dolar,
• 2018 yılı ihracatı 2,6 milyon dolar,
• 2019 yılı ihracatı, 2,9 milyon dolar,
• 2020 yılı ihracatı ise 3,9 milyon dolar olduğunu görebilmekteyiz.

Grafik 3 üzerinden değerlendirme yaptığımızda ise2020 yılı için küresel ihracatta ilk 10 ülkenin geçmiş 5 yıla yönelik ihracattaki artış ve azalışlarını tek grafik halinde görebilmekteyiz.
Grafiği 3’ü incelediğimizde ise hem dünya ihracatı hem de küresel ihracatta en büyük ülke olan Çin’deki 2019 yılındaki şiddetli düşüşü grafik üzerinden görebilmekteyiz.
AYIRCA
Son 5 yıl içerisindeki herhangi bir yıla tıkladığınızda bizlere otomatikman ilk 10 ülkenin ihracat değerlerini de vermekte. Grafikteki örneğimizde 2017

Tablo 3 ise daha önce ifade ettiğimiz üzere bambaşka bir bakış tarzını bizlere sunmakta
İhracattaki ilk 10 ülkenin son 4 yıl içindeki ithalatındaki artış /azalış veya aynı kalan oranları bize tek tabloda hem de renk ayrımı yaparak göstermekte.
5. YEŞİL RENK: İhracattaki değişimin pozitif yönlü olmasını
6. KIRMIZI RENK: İhracattaki değişimin negatif yönlü olmasını
7. MAVİ RENK: İlgili yıllarda ihracatın gerçekleşmediğini ifade eder.
8. SARI RENK: Değişimin gerçekleşmediğini
Örneklendirerek gidelim Almanya ihracatın;
• 2017 yılında %1,9 artış
• 2018 yılında %19,2 oranında ihracatta düşüş,
• 2019 yılında %11,7 artış
• 2020 yılında ise %33,4 oranında artış yaşandığını görmekteyiz.
Önceki grafik ve tablo bilgilerimizden yola çıkarak 2019 yılındaki şiddetli düşüşten Almanya’nın etkilenmediğini net olarak söyleyebiliriz.

Tablo 4’te ise artık boyutumuzu biraz değiştirelim
ŞÖYLEKİ
Aslında ihracat yapan firmalar bizim olası rakiplerimiz iken, rakiplerimizden mal alan ülkeler ise bizim olası müşterilerimiz olduğu ülkeleri göstermekte. Dolayısı ile bu tabloda rakiplilerimizden mal alan ilk 5 beş ülke her bir rakip ülke bağlamında tablo rakamları grafikler ise olası müşterilerimizi göstermesi açısından oldukça önemlidir.
Örnek olarak dünyanın en büyük ihracatçısı olan Çin’i ele alalım

Çin dünya ihracatında ilk sırada yer aldığından bize en büyük rakip ülkelerden bir tanesi. Dünya ihracatında birinci sırada Çin, mallarını en fazla sattığı ilk 5 ülke hangileri ve ithalat yapan ülkelerin Çin’den aldıkları ürünlerin toplam ithalatlarındaki oranları nelerdir?
Çin’in en büyük müşterilerinden (bunlar bizim olası müşterilerimiz olmakta)
• İlk sırayı 123 milyon dolar ile ABD, Çin’den yaptığı ithalatının %49’unu gerçekleştirmekte.
• İkinci sırada 37,5 milyon dolar ile Japonya ithalatını 14,9’unu gerçekleştirmekte
Dolayısıyla sıralama, Çin’in mal sattığı ii ilk 5 ülkeyi gösterecek şekilde en büyükten küçüğe doğru ilerlemekte.